3D Panorama
28/12/19 18:43
Har just upptäckt “3D-panoramaknappen” i Photoshop. Tidigare har det gått att publicera fotografier som 3D-panoramor på Facebook med en vanlig mobil, men jag visste inte hur tekniken fungerade för tecknade bilder. Efter att ha sett ett fantastiskt snyggt arbete skapat av konceptartisten Kai Chen för Van Gogh Museum förstod jag att det var möjligt, och funktionen har funnits i Photoshop sedan 2018. Den senaste versionen av Photoshop verkar dock ha en bugg i funktionen så det är bättre att använda just CC2018.
Den enkla delen är just Photoshopdelen. Det man bör tänka på är att bilden måste ha proportionerna 2:1 med en maxstorlek på 6000 x 3000 pixlar och ett fisheyeperspektiv (mer om det längre ner). Därefter går man in på 3D -> Sfäriskt panorama -> Nytt panorama från valda lager. För att formateringen ska bli rätt exporteras den under samma meny: 3D -> Sfäriskt panorama -> Exportera panorama...
Det svåra arbetet är själva perspektivarbetet. Bildens horisont måste ligga precis i mitten och ha ett 360°-perspektiv där överkant är rakt ovanför ens point of view, och underkant är rakt under. Tittar man på ett fotografi taget med vidvinkel/fisheye-lins är alla linjer som i verkligheten uppfattas som raka i själva verket krökta. På det sättet måste man teckna, i varje fall i längs- och breddled, men inte i höjdled. Det som närmast liknar ett Moiré-mönster i bilden nedan är en mall jag gjort för att teckna ett panoramaperspektiv. Det går naturligtvis måla både analogt och digitalt.
Min teckning är ett julkort inspirerad av området kring norra Munksjön i Jönköping som är en plats som jag gillar med dess restauranger och caféer. Platsen är dock i ett slags parallellt universum där det stundande 2020-talet får samsas med 1920-talet. Några av våra nuvarande världsledare tuffar på i en gammal T-Ford, medan Greta Thunberg spänner blicken i dem. Samtidigt - fast 100 år tidigare - fingrar en dam på sin telefon (inte så mobil kanske) och en dapper och flapper flanerar sommarklädda i den klimatstrejkande decembernatten. Salig i åminnelse ritade jag dit Arne Weise också, och i ett träd sitter ett Sparvöga.
Jag hoppas det kommande decenniet kan bli lika glatt som 1920-talet. Just nu ser det mörkt ut, men som det heter i sången - det blir ljusare igen!
Typsnitt
10/11/19 19:27
Just nu har jag inte mindre än tre nya kurser som jag undervisar i på Estetprogrammet Animation i Eksjö. Det är mycket nytt att läsa på och uppgifter att testa ut. I höst har jag och mina elever fördjupat oss i typsnitt. Med onlineappen Caligraphr kan man skapa sin egen font. Jag testade att skapa ett techno-aktigt pixligt typsnitt för affischkonst. Här är ett exempel på låttexten till Kraftwerks klassiker Radioactivity som jag tänker återspeglar utformningen av typsnittet.
Balloon guy
18/08/19 13:06
Påminner inte Billie Eilish’s låt “bad guy” om åttiotalsfenomenet “Ballongdansen”?
Nej, det gör den inte, men av någon anledning har jag fått för mig att göra en mashup mellan de tu. “Ballongdansen” var ett inslag som blev populärt genom tv-programmet “Nöjesmaskinen” med Stina Lundberg (nu Dabrowski) och Sven Melander i början av åttiotalet. Klippet kom från brittisk TV, där tre gravallvarliga farbröder dansar nakna, med ballonger för att täcka sig. I en senare version försvenskades dansen med Sven Melander, Lasse Åberg och Bosse Larsson. Den fåniga musiken som kom att förknippas med klippet heter “Wheels” och dess instrumentala version gjordes känt av gruppen String-A-Longs i slutet av femtiotalet.
Jag hoppas på en total genrekrock mellan Billie Eilish sång och den instrumentala “Ballongdansen”. Det krävdes lite pitch n’ stretch för att få de två låtarna att sitta ihop. Billie Eilish visk-väsande röst är dessutom svår att höra vilken pitch hon ligger på, så ett mer tränat musiköra än mitt kan nog höra att det är lite skevt.
Det finns kanske ändå en gemensam nämnare mellan de båda låtarna. Ballongdansens nakenchock var på sin tid menat som ett skämt, vilket även Billie Eilish text verkar vara. Hennes insinuation av att vara sexuellt cute but psycho avfärdas efter refrängen med ett “duh!”
Ska försöka sätta ihop en video till mashupen också. Billie Eilish hår matchar ljussättningen på “ballongdansen” alldeles för bra för att jag ska kunna låta bli.
KISS
18/07/19 17:26
Japp, det är sommar mitt ibland blommor och bin.
Jag har en idé om att göra skämtteckningar som bygger på låttitlar och sångtexter. Redan förra sommaren började jag samla idéer men har haft svårt att hitta den rätta tonen. Ett försök som jag dock tycker funkar är bilden ovan med referens till KISS discorocklåt från 1979. Jag var ju synthare i min ungdom (och fortfarande är) så jag har aldrig haft någon speciell relation till Paul Stanley, Gene Simmons och grabbarna. Det gjorde det lätt att hålla sig fri från musikens text och kontext, som verkar handla om motsatsen till den platoniska innebörd jag lagt in i min bild.
Nåväl, kom ihåg att a KISS is just a KISS.
På väg mot Blåkulla
19/04/19 15:06
Jag har alltid varit något av en nyhetsknarkare, och sedan Mr. Trump blev president är jag totalt förlorad. Som andra följer Games of thrones har jag dammsugit nyhetssidor på båda sidor om detta Vita hus-drama (men mest på den Trumpkritiska sidan). De senaste två åren har Robert Mueller IIIs utredning om Mr. Trumps eventuella samarbete med Ryssland överskuggat det mesta.
Förra påsken gjorde jag denna lilla animation för att skildra detta. “Häxjakt” har varit ett återkommande mantra från Mr. Trump för att undergräva utredningen, och när påsken kom undrade jag stillsamt om han skulle ta tillflykten till sitt sommarresidens Mar-a-Lago eller Blåkulla. I animationen ses en mob jaga honom, där förutom Mueller även Emma Gonzales (frontfigur efter skolskjutnngen i Parkland, Florida), Stormy Daniels (porrskådespelare som påstås haft en sexuell relation med Mr.Trump) och Nordkoreanske diktatorn Kim Jong Un syns.
Nu har ytterligare ett år passerat och Mueller-utredningen har släppts i en redigerad version som båda sidor hävdar styrker deras kort. Någon riksrätt verkar det hur som helst inte bli. Demokraterna ser inte att det är någon vits med att åtala Mr. Trump för “förhindrande av rättvisa” när det inte finns tillräckligt stöd för att ett brott har begåtts. Istället hoppas Demokraters att Mr. Trump ska förlora nästa presidentval, då de inte ser honom som en riktig president. Det finns anledning att tro att den välrenommerade tidningen New York Times tycker detsamma. I de flesta sammanhang så omnämns inte Mr. Trump som “president” eller “president Trump”, utan kort och gott “Mr. Trump”.
Det gör jag också.
Olegendariska TV-ögonblick
23/02/19 14:25
"Sånt är Livet" (SVT, 1988).
Har det senaste ett och ett halvt åren pluggat till behörig lärare och kommer göra så ett tag till. Som blivande bildlärare har vi själva varit kreativa och målat tavlor. Jag har bland annat provat på att måla akryl. Det är i och för sig inget nytt för mig att måla med täckande färger (jag gjorde ett flertal väggmålningar till restauranger, sjukhus och nöjesfält för många år sedan), men det gav mig en chans att prova på målandet mer än mitt naturliga område, som är tecknandet.
Åttiotalsnostalgi är tacksamt både för studier i måleri såväl som tema. Idén var att måla av stillbilder från gamla tv-program. Det skulle inte vara några dramatiska ögonblick ur tv-historien utan helt vanliga nyhetssändningar och studioprogram. Källan till det mesta bildmaterialet hittade jag på SVT Öppet arkiv.
"Svar direkt" med Siewert Öholm (SVT, 1984) och “Nygammalt" med Bröderna Lindqvist (SVT, 1985).
Fyra bilder målades - det var ett avsnitt av satirprogrammet "Sånt är Livet" (SVT, 1988), "Svar direkt" med Siewert Öholm (SVT, 1984), "Nygammalt" med Bröderna Lindqvist (SVT, 1985), och en "Aktuellt"-sändning med nyhetsankaret Mats Hådell (1986). Den målning som avviker från de andra bilder är "Nygammalt" där jag försökte måla snabbare, mer förenklat och grövre.
"Aktuellt"-sändning med nyhetsankaret Mats Hådell (1986).
Resultatet blev dock inte som önskat, även om jag vet att ett helt önskvärt resultat aldrig går att uppnå. Detta gjorde att jag för ett tag återgick att måla mer försiktigt, och de bilderna blev också mycket mer "vanilj". Jag tenderade att vilja ge upp experimentet, vilket ironiskt nog är motsatsen till hur min undervisning fungerar.
Temat med stillbilder från åttiotalsprogram har jag dock inte tänkt att släppa så lätt. Hittar jag bara rätt form så ska jag få ihop en kollektion - en vacker dag!