Olegendariska TV-ögonblick

santarlivet
"Sånt är Livet" (SVT, 1988).
Har det senaste ett och ett halvt åren pluggat till behörig lärare och kommer göra så ett tag till. Som blivande bildlärare har vi själva varit kreativa och målat tavlor. Jag har bland annat provat på att måla akryl. Det är i och för sig inget nytt för mig att måla med täckande färger (jag gjorde ett flertal väggmålningar till restauranger, sjukhus och nöjesfält för många år sedan), men det gav mig en chans att prova på målandet mer än mitt naturliga område, som är tecknandet.
Åttiotalsnostalgi är tacksamt både för studier i måleri såväl som tema. Idén var att måla av stillbilder från gamla tv-program. Det skulle inte vara några dramatiska ögonblick ur tv-historien utan helt vanliga nyhetssändningar och studioprogram. Källan till det mesta bildmaterialet hittade jag på SVT Öppet arkiv.
svar_nygammalt
"Svar direkt" med Siewert Öholm (SVT, 1984) och “Nygammalt" med Bröderna Lindqvist (SVT, 1985).
Fyra bilder målades - det var ett avsnitt av satirprogrammet
"Sånt är Livet" (SVT, 1988), "Svar direkt" med Siewert Öholm (SVT, 1984), "Nygammalt" med Bröderna Lindqvist (SVT, 1985), och en "Aktuellt"-sändning med nyhetsankaret Mats Hådell (1986). Den målning som avviker från de andra bilder är "Nygammalt" där jag försökte måla snabbare, mer förenklat och grövre.
Aktuellt
"Aktuellt"-sändning med nyhetsankaret Mats Hådell (1986).
Resultatet blev dock inte som önskat, även om jag vet att ett helt önskvärt resultat aldrig går att uppnå. Detta gjorde att jag för ett tag återgick att måla mer försiktigt, och de bilderna blev också mycket mer "vanilj". Jag tenderade att vilja ge upp experimentet, vilket ironiskt nog är motsatsen till hur min undervisning fungerar.
Temat med stillbilder från åttiotalsprogram har jag dock inte tänkt att släppa så lätt. Hittar jag bara rätt form så ska jag få ihop en kollektion - en vacker dag!