2021

Årets sommarhit?

Strövtåg_01
Den här låten gjorde jag tillsammans med Johan Ikonen för ett par år sedan som en födelsedagspresent. Den var ifrån början bara en dikt i grötrimsklassen och som hyllade Guckuskon - ”Sveriges enda vilda orkidé” - som blommar i Tiveden varje försommar. Textens inneboende rytmik gjorde dock att jag kände att den behövde en melodi. Den passade bra att sjunga till Gyllene Tiders ”När vi två blir en” och efter lite filande liknar den mer Cornelius Wresvijks ”Balladen om Fredrik Åkare och Cecilia Lind” fast i 4/4-takt.
Låten är uppdelad i två delar. Den fösta är just denna diktdel och den andra är Johans ”Na na na”-refräng med gitarr som är inspelad på mobilen och sammanfogad efteråt. Allt har väl inte blivit perfekt i den här låten, så jag betraktar den som en demo eller work in progress.

Premiär för ES18 studentfilmer

ES18_studentfilmstrailer
Det närmar sig premiär för Estetiska programmet i Eksjös årliga filmvisning. Torsdag den 20 maj kl 19.00 är det dags och precis som förra året streamar vi premiären på Youtube tillsammans med Sörängens folkhögskola. Vi kommer få se Cottagecore! Relationsdrama! Dramarelationer! Easter egg! Redan nu finns trailers för filmerna att se. Länk till visningen kommer publiceras Eksjö Gymnasies hemsida när premiären närmar sig.

Duria Viking

Runsten_2_flat
Wetterstadens Bryggeri utökar sitt sortiment med den helt glutenfria ölen Duria Viking. jag stod för illustrationen på etiketten med en runsten och en slags runskrift som bygger på vårt latinska alfabet. En räv fick också smita förbi i bakgrunden, som en liten blinkning till en etikett jag tidigare gjort för bryggeriet.

Från svartvit till färg

Sjundeinseglet_color470
”Det sjunde inseglet” (© Svensk Filmindustri 1957) kolorerat med AI-verktyget hotpot.
AI-teknologin växer med nya lättanvända applikationer. På hemsidan hotpot.ai går det sätta färg på svartvita bilder med ett hyfsat resultat. Tekniken kallas på AI-språk ”deep learning”, vilket jag antar bygger på analys av många bilder och statistik som skapar en kvalificerad gissning av hur en svart-vit bild skulle kunna se ut i färg.
Bilden från ”Det sjunde inseglet” är dessvärre bara en stillbild. Även om teknologin finns för att skapa färgfilm av svart-vitt filmmaterial så är processen än så länge för komplicerad för ett enkelt konsument-användargränssnitt.
Color_compare
T.v. mitt hus, fotograferat i färg med mobilkamera. T.h. Ett svart-vitt version av samma foto som sedan färgsatts med hotpot.ai.
Ansikten och natur verkar vara lätta att identifiera, men objekt som är skapade av människan blir mer slumpmässigt färgsatta. Intensiteten blir också lite mer dämpad än ett färgoriginal och ger en viss vintage-känsla.