2017

Goda nyheter

ko_tarta_small
Ko-tårta av Jennys tårtor i Jönköping.
Nu har en av mina illustrationer till Jordbruksverket blivit “tolkad” som tårta! Förlagan är en affisch jag illustrerade för många år sedan och var ämnad för att marknadsföra EU’s skolmjölksstöd. Jennys tårtor i Jönköping står för denna smaskiga och skickligt designade tårta. Det lär vara Jennys egen far som beställt den i samband med sin 60-årsdag.
EU_affisch
Förlagan från 2008.
Affischen skapade debatt när den lanserades på skolor runt om i landet 2008. Dagens Nyheter rapporterade om att personalen på en skola tyckte det var fel att EU skulle få göra reklam som riktade sig till barn.
Affischen blev också skriftligt ifrågasatt i Sveriges riksdag. Ulf Holm (MP) kritiserade att EU gör reklam i skolorna, och dåvarande jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) höll med om denna kritik, och menade att Sverige blivit överkörda av EU i frågan.
homer_lajban_470
Inspiration till kossornas logotypiga utséende hämtades från The Simpson’s och Lajban.
När jag fick uppdraget att illustrara affischen till EU’s skolmjölksstöd var jag själv kritisk till det hela. Hur kunde jag ta mig an uppgiften med hedern i behåll och samtidigt göra kunden - Jordbruksverket/EU nöjt? EU hade under många år gjort reklam för sig själva i glättiga och påkostade broschyrer. Detta tog jag fasta på. Jag skulle göra en så glättig och kommersiell illustration som möjligt, så att till och med ett barn skulle kunna genomskåda det.
Som referenser använde jag mig av en seriefigur från 70-talet, Lajban, som med sitt fåniga léende och med ansiktet alltid tecknat rakt framifrån såg ut som en logotype. Det var en serie som jag som barn aldrig fick lust att läsa. Den andra referensen var ur ett avsnitt av The Simpson’s där Homer’s ansikte dyker upp som en logotype för ett japanskt rengöringsmedel. Ursprunget till logotypen visar sig dock vara en kombination av en fisk och en glödlampa.
Resultatet av mitt arbete blev tre manga-ögda, symmetriskt stage-ade ko-barn som saknade både juver och öron.
Idag är jag mer positivt inställd till EU, även om det finns många problem med unionen. Att de gör reklam för sitt skolmjölksstöd tycker jag fortfarande är fel.
Affischen finns dock fortfarande kvar på gymnasiet där jag arbetar till vardags.
Och tårtan är ett riktigt mästerverk!

Humans of Prague

Jag var på “hemligt uppdrag” i Prag nyligen och under min vistelse där kom en man fram och pratade med mig. Han drev en blogg som heter Humans of Prague och han frågade om han fick intervjua och skriva ett porträtt om mig för sin blogg. Jag övervägde för ett ögonblick innan jag tackade ja - och bestämde mig för att berätta allt om mitt hemliga uppdrag. Uppdraget är inte är så hemligt längre och går att läsa om här och är du inte Facebookanvändare går det också läsa bloggen här.

OMD Tesla Girls remix

alternatingcurrent
OMD’s “Tesla Girlsär en av de 80-talslåtar i synthgenren som är som skapt för en ordentlig remix. Med ett arrangemang fullproppat med olika sound och rytmer kunde man förvänta sig att de tillhörande remixarna skulle vara omsorgsfullt gjorda. Jag tycker dock att de remixer som släpptes var lite tråkiga. Antingen var de för lika originalet och inte tillräckligt ombyggda i arrangemanget, eller så var de omgjorda till oigenkännlighet, med delvis ny ljudpalett och en komposition som saknade riktning. Såhär 30+ år senare har jag gjort min egen remix där jag försökt vända på varenda sten i arrangemanget och se vad jag kan göra med det.
Remixen fick namnet “Alternating Current Mix”, benämningen för växelström på svenska (mitt omslag är förresten en stiliserad växelströmssymbol). Nikola Tesla, som delvis gett namnet till låten, uppfann växelströmmen och har så sakteliga fått det erkännande han förtjänade som uppfinnare. Men eftersom remixen är både är nutida och alternativ så passar namnet in bra!

Premiär på ES14's examensfilmer

es14-examensfilmer
ES14 har arbetat med sina animerade kortfilmerna sedan i höstas och härom dagen var deadlinen. Torsdagen den 18:e maj kl 19.00 är det dags för den årliga premiären på biograf Metropol.

Terrorbekämpning


Efter den fasansfulla terrorattacken i Stockholm nyligen där en lastbil mejade ner och dödade och skadade fredagsflanörer har idéer hur man ska kunna stoppa liknande dåd i framtiden efterlysts. Här är mitt förslag:

01
1. Fartkameror placeras ut längs gågator eller promenadstråk som registrerar fördon som rör sig i för hög hastighet.

02
2. Kameran triggar igång sirener som tjuter och varningslampor som blinkar längs gågatan. Varningslamporna kan ha ett “vandrande ljus” som visar åt vilket håll skydd finns.

03
3. Farthinder kommer upp ur marken och stänger in fordonet.

Trolldrycken II

trolldrycken2

Dags att fira in det nya året med en animation som mina elever på Estetprogrammet i Eksjö har genomfört. Filmen heter “Trolldrycken 2” och är en remake på filmen “Trolldrycken” av Victor Bergdahl, och som är den första svenska animerade filmen (1915). Den tidens humor byggde mycket på alkohol, och det avspeglar sig även i originalfilmen. Vi har dock tagit oss konstnärliga friheter och skapat en ny julig slutknorr. Jag tror det finns en och annan gubbe på vår planet som skulle behöva genomgå samma förvandling som i denna historia, jag tvivlar dock på om en trolldryck kan lösa detta problem.