Goda nyheter

ko_tarta_small
Ko-tårta av Jennys tårtor i Jönköping.
Nu har en av mina illustrationer till Jordbruksverket blivit “tolkad” som tårta! Förlagan är en affisch jag illustrerade för många år sedan och var ämnad för att marknadsföra EU’s skolmjölksstöd. Jennys tårtor i Jönköping står för denna smaskiga och skickligt designade tårta. Det lär vara Jennys egen far som beställt den i samband med sin 60-årsdag.
EU_affisch
Förlagan från 2008.
Affischen skapade debatt när den lanserades på skolor runt om i landet 2008. Dagens Nyheter rapporterade om att personalen på en skola tyckte det var fel att EU skulle få göra reklam som riktade sig till barn.
Affischen blev också skriftligt ifrågasatt i Sveriges riksdag. Ulf Holm (MP) kritiserade att EU gör reklam i skolorna, och dåvarande jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) höll med om denna kritik, och menade att Sverige blivit överkörda av EU i frågan.
homer_lajban_470
Inspiration till kossornas logotypiga utséende hämtades från The Simpson’s och Lajban.
När jag fick uppdraget att illustrara affischen till EU’s skolmjölksstöd var jag själv kritisk till det hela. Hur kunde jag ta mig an uppgiften med hedern i behåll och samtidigt göra kunden - Jordbruksverket/EU nöjt? EU hade under många år gjort reklam för sig själva i glättiga och påkostade broschyrer. Detta tog jag fasta på. Jag skulle göra en så glättig och kommersiell illustration som möjligt, så att till och med ett barn skulle kunna genomskåda det.
Som referenser använde jag mig av en seriefigur från 70-talet, Lajban, som med sitt fåniga léende och med ansiktet alltid tecknat rakt framifrån såg ut som en logotype. Det var en serie som jag som barn aldrig fick lust att läsa. Den andra referensen var ur ett avsnitt av The Simpson’s där Homer’s ansikte dyker upp som en logotype för ett japanskt rengöringsmedel. Ursprunget till logotypen visar sig dock vara en kombination av en fisk och en glödlampa.
Resultatet av mitt arbete blev tre manga-ögda, symmetriskt stage-ade ko-barn som saknade både juver och öron.
Idag är jag mer positivt inställd till EU, även om det finns många problem med unionen. Att de gör reklam för sitt skolmjölksstöd tycker jag fortfarande är fel.
Affischen finns dock fortfarande kvar på gymnasiet där jag arbetar till vardags.
Och tårtan är ett riktigt mästerverk!