2023

Min första donut

Blender_Donut
Jag har arbetat i flera 3D-program genom åren (Alias, Maya, Cinema 4D) men har varit dålig på att hålla mig uppdaterad på programmen, möjligtvis undantaget det kloss-byggande SketchUp. Free ware-appen Blender har jag tidigare tyckt varit för krånglig, det gick inte trycka ner en tangent på hela tangentbordet utan att en oönskad meny dök upp. Nu finns det emellertid många tutorials på Youtube, och en av de mer kända Blender-stjärnorna är Blender Guru. I en tutorial på 17 avsnitt går han igenom hur man arbetar med modellering, texturer, animation, kamera, ljussättning, rendering och en massa andra grejer. Serien är sammanlagt cirka 6 timmar lång, men jag fick nog använda 2-3 gånger så lång tid för att få ihop min donut-animation.
Många är de som gått igenom samma tutorial (men det är bara ca 10% som faktiskt går i mål med uppgiften) och min donut ser ut ungefär som de flesta andra donuts som animerats i Blender. Jag kan dock konstatera att jag skulle behövt betydligt mycket mer tid för att baka ihop en riktig donut, och garanterat med ett sämre resultat.

Högt î Tak

hogtitak
Äntligen - nu är det dags att släppa musikvideon till Högt î Taks video Shirley’s reel. Det är ett projekt som jag och 35-mannaorkestern(!) jobbat med under våren och sommaren. Högt î Tak spelar olika typer av folkmusik och i synnerhet irländsk sådan. Det var ett glatt gäng att filma in mot green screen/blue screen, även fast de flesta inte visste vad som skulle bli av det. Det var en liten trupp i bandet som tillsammans med mig jobbade ihop den här födelsedagspresenten till bandet som fyller 40 år.
Filmen utspelar sig i Jönköpingstraktens trolska skogar, med inspiration av John Bauers sagomålningar. Han var verksam för drygt 100 år sedan och bodde vid sjön Bunn inte långt från Jönköping. Bokserien Bland tomtar och troll är det han främst förknippas med där han inspirerades av den omgivande naturen. Jag kan varmt rekommendera vandringar längs Bauerleden och Holavedsleden som går i trakterna kring Bunn.
När John Bauer med familj omkom på Vättern 1918, togs illustrationsuppdraget för Bland somrar och troll över av Gustaf Tenggren. Han är inte lika känd som Bauer, men tecknade bokserien fram till 1926 då han emigrerade till USA. Där fick han så småningom jobb på Walt Disneys Studios där han var konceptdesigner för Disney’s första långfilmer. Bland annat formgav han bakgrunderna till Snövit, där han hämtat inspiration från sin barndoms somrar utanför Floby. Där fanns (och finns) en stuga som heter Alphem som var förlaga till dvärgarnas cottage core-bostad. Jag tyckte den stugan också kunde vara modell till den här musikvideon.
Tomtar och troll är kanske något som ligger i tiden. Årets julkalender är en fristående fortsättning på Trolltider, som sändes första gången 1979 och har bland annat blivit framröstad som den bästa julkalendern genom tiderna.

Ett stilleben

stilleben
Vi håller just nu på med att måla stilleben och ljus-skugga i akryl på Estetiska programmet på Gymnasiet i Eksjö. Förebilder är de gamla renässanskonstnärerna. Vi jobbar dock med fotoförlagor, vilket Caravaggio, Bruegel d.ä & co knappast kunde använda sig av. Några av eleverna har en fantastisk känsla för att få fram ljus, skugga och texturer!
Jag gjorde också ett försök, men som jag påstått tidigare så är jag inte någon renässanskonstnär. I den här målningen använde mig av en begränsad palett och tillät mig bara måla med grov pensel - inget pill. Resultatet blev ett steg framåt mot tidigare, men jag kan konstatera att jag har elever som är mycket duktigare än mig!

Uti Smålands mörka skogar...

sussilullvideo
Senare i vår har jag tänkt att arbeta med ett än så länge hemligt musikvideoprojekt. Ett par pilotscener i olika stil har jag producerat, och det lutar år att det kommer vara ett mycket John Bauerinspirerat arbete. I en testscen har jag försökt härma efter Bauers sagolika stil, en annan är ett rent After Effects-arbete med ett manupilerat foto, taget längs Bauer-leden som går mellan Huskvarna och Gränna. I filmklippen finns jag (det är sällan jag ställer mig framför kameran) greenscreenad spelandes allsköns instrument, men i den kommande produktionen kommer givetvis den riktiga musikerna spela. För att inte avslöja för mycket har jag dessutom lagt in en av mina egna alster, en demo som heter ”Strövtåg i Tiveden”.